Nie je soľ ako soľ
Aféru s posypovou soľou máme ešte všetci čerstvo v pamäti, no pozor by sme si mali dávať aj naďalej. Číňania totiž do kuchynskej soli bežne pridávajú aj tú industriálnu, teda určenú na priemyselné účely. Pri kupovaní soli sa vždy dvakrát pozrite, či produkt nepochádza z Číny.

Ryba Tilapia
Obrovský pozor by sme si mali dávať na tilapiu, ktorá je v mnohom podobná nášmu kaprovi. Žije v bahnistých riečnych vodách a živí sa planktónom a nečistotami z bahna. Tilapia je najlacnejšou rybou, ktorú možno nájsť v našich potravinových reťazcoch. Vo veľkom sa používa aj v školských jedálňach a vývarovniach. Alarmujúce je, že až 80% mrazenej tilapie je z Číny. Pritom rieky v Číne sú dlhodobo toxicky znečistené a konzumácia rýb z nich je pre ľudský organizmus mimoriadne nebezpečná.

Jablkové šťavy
Ak máte radi jablkové džúsy, dajte si pozor, aby ste nekúpili koncentrát vyrobený v Číne. Čínski pestovatelia sa totiž netaja tým, že na svoje ovocie a zeleninu používajú nebezpečné pesticídy a dokonca aj tie, ktoré sú úradmi zakázané. V štátoch západnej Európy tvorí podiel jablkových džúsov dovážaných z Číny až 50%.

Pozor, cesnak!
Čísla hovoria, že približne 42% cesnaku, ktorý nájdete na pultoch našich predajní, sa dováža z Číny. Podobne ako pri jablčných džúsoch, aj tu je problém, ktorý hygienici zistili, spojený predovšetkým s nebezpečnými chemikáliami. Za najhoršie sa považujú bielidlá, ktorými sa čínski vývozcovia snažia svoje produkty vybieliť. Najhorší z nich je metylbromid, ktorý významne poškodzuje dýchací a centrálny nervový systém a podľa OSN je omnoho škodlivejší než chlór.

Článok pokračuje na ďalšej strane.