Ak aj napriek všetkému doteraz uvedenému stále chcete konzumovať bravčové mäso, snažte sa dodržiavať nasledujúce pravidlá:

1. Kontrola teploty varenia
Počas varenia či pečenia mäsa používajte potravinársky teplomer so sondou, aby ste sa presvedčili, že mäso dosiahne optimálnu teplotu v celom svojom objeme. Je nevyhnutné, aby sa v ňom zničili všetky cudzie organizmy. Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 62˚C a pri mletom mäse pod 71˚C. Ideálne je riadne dlhodobé varenie v 100˚C vode ako opekanie, kde je ťažšie odmerať teplotu hlavne pri hrubších kúskoch mäsa.

2. Oddelenie od iných potravín
Bravčové mäso držte dôkladne oddelené od ostatných potravín. Jedná sa hlavne o tie, ktoré sa konzumujú surové, ako napríklad zelenina.

3. Dôkladné umývanie rúk
Nezabudnite si vždy dôkladne umyť ruky po narábaní so mäsom. Snažte sa v mäso spracovať naraz, aby ste minimalizovali riziko, že dôjde ku kontaminácií iných potravín alebo kuchynského náradia ako sú nože, krájacie dosky a podobne.

4. Zdravé bravčové
Pri nákupe mäsa uprednostníte také, kde boli prasce chované bez antibiotík, hormónov či iných liečiv. Najlepším výberom je kúpa bio bravčového mäsa, u ktorého je prísny zákaz používania nebezpečných substancií.

5. Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi označeniami na obale
Niekedy sa zvyknú na obaloch uvádzať zavádzajúce označenia ako „prírodné“, „z horských oblastí“ alebo „100% slovenské“, ktoré nemajú nič spoločné s užívaním antibiotík. Dôležité sú priame vyjadrenia ako „bez antibiotík“, „bez hormónov“ alebo „bio“.

FOTOGALÉRIA:

ZDROJ: takprosto.cc