Klinček je často spomínané korenie, ktoré určite všetci dobre poznáme. Jeho typickú aróma si tak nejako automaticky spájame s vareným vínom, ktoré si doprajeme nielen počas Vianoc. Aj keď sa jedná o korenia, ktorému veľa ľudí nevenuje príliš pozornosti, v skutočnosti nám toho môže veľa ponúknuť.

Využitie nachádza nielen pri príprave už spomínaného vareného vína, ale často je prísadou celej rady sladkých pokrmov, pridáva sa aj k mäsu alebo do ryže pre prevoňanie. Za výraznú arómu vďačí silici.

Korenie s dezinfekčnými účinkami
Ak hovoríme o klinčekoch, hovoríme tak nielen o veľmi výraznom druhu korenia, ale zároveň aj o dezinfekcii s mierne znecitlivujúcimi účinkami. Ako sme už napísali, toto korenie v sebe obsahuje silicu, ktorej hlavnou zložkou je zlúčenina známa ako eugenol – práve táto zlúčenina má lokálne anestetické účinky a často sa používa v zubnom lekárstve.

Často sa pridáva do kloktadiel, ľudia na neho vsádzajú aj vtedy, kedy ich prepadne bolesť zuba – vtedy sa odporúča na boľavom zube klinček rozhrýzť, čo je síce po chuťovej stránke nič moc, ale miernu úľavu vám to vďaka vlastnostiam tohto korenia pravdepodobne prinesie.

Čo sa stane, keď zmiešate klinček s alpou?

Článok pokračuje na ďalšej strane.