Nespočet kuchárskych kníh nás nabáda, aby sme šťavu zo surových či vodu z varených zemiakov jednoduchú vyliali. Ide však o nesmiernu chybu! Šťava zo surových zemiakov rovnako ako voda z tých varených sú skvelé pri riešení mnohých zdravotných problémov, ale úspešne pomôžu aj v domácnosti.

Čo je v zemiakoch?
Zemiaky sú veľmi cenným zdrojom vitamínu C – teda hlavne tie surové, varením tento vitamín ubúda. Avšak aj po uvarení zostávajú zásadným zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, zinku, fluóru a fosforu, medi aj železa … a to nie sme zďaleka na konci zoznamu minerálov! V šupke zemiakov je kyselina listová aj pantoténová.

Zemiaky majú pozitívny vplyv na stav svalov, kĺbov, ale aj kože, vlasov a nechtov. Pomáhajú posilniť imunitu a upokojujú. Pozitívne ovplyvňujú srdce a cievy – dokonca vraj dokážu znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu, upravovať metabolizmus a krvotvorbu.

Ale poďme k ich praktickému využitiu.

Článok pokračuje na ďalšej strane.