Pozor: dôležitá nie je dĺžka komunikácie, ale emocionálna blízkosť! Niekedy pár minút dôverného rozhovoru znamená pre dieťa viac ako celý deň, keď ste spolu, ale myšlienkami ste niekde úplne inde.

Skutočnosť, že sme neustále zaneprázdnení našimi problémami, určite nebude mať pozitívny dopad na šťastie našich deti, hoci sa nám môže zdať, že to robíme najmä pre ich dobro.

Deti potrebujú komunikovať, potrebujú mať životný príklad, ale pre rodičov má výraz “trávenie spoločného času” iný význam.

Mnohým dospelým stačí, keď ich deti sú nablízku, hrajú sa alebo spolu idú do nákupno-zábavného centra.

Čas strávený s rodičmi pre dieťa znamená očný kontakt, keď rodičia sedia vedľa nich, odložia svoje mobilné telefóny, prestávajú premýšľať o svojich dospeláckých problémoch a nerozptyľujú sa.

Samozrejme, rodičia nemajú vždy čas na hranie s deťmi, ale v takých chvíľach by ste mali robiť len to, čo chce vaše dieťa. Nedávajte mu svoje vlastné podmienky pre trávenie voľného času s vami. Dieťa sa vám nikdy neotvorí, pokiaľ cíti, že počas komunikácie premýšľate o niečom inom, čo sa ho vôbec netýka.

Čas letí a preto nedovoľte, aby ste si isté veci uvedomili až príliš neskoro, keď už vaše deti budú dospelé a rozhodnuté opustiť rodičovské hniezdo. Nestrácajte preto čas a začnite si s nimi budovať dôverný vzťah hneď teraz!

Pravidlo troch minút vám s tým pomôže!

ZDROJ: tiscali.cz