V on-line prednáške, ktorá sa stala hitom internetu behom niekoľkých minút, profesor Karin Michaels, epidemiologický výskumník z Harvard’s T.H. Chan School of Public Health, označuje kokosový olej za “jednu z najhorších vecí, ktoré môžete jesť”. Michael tiež tvrdí, že je to ako konzumácia „čistého jedu“.

Prednáška s názvom “Kokosový olej a iné výživové chyby” sa uskutočnila na Univerzite vo Freiburgu. Michaels svoje tvrdenia stavia na vysokej úrovni nasýtených mastných tukov kokosového oleja, čo zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Vyhlásenia z Michaelsovej prednášky šokovali mnohých, ktorí veria, že kokosový olej je zdraviu prospešný. Kokosový olej sa za posledné obdobie stal veľkým trendom nie len v zdravej výžive, ale aj v kozmetickom priemysle. Okrem toho však existuje nespočetné množstvo receptov z kokosového oleja, kde sa odporúča jeho pridanie do pečiva, sušienok, hlavných jedál či kávy. Samotný kokosový olej pomáha napríklad znižovať hlad, hladinu cholesterolu a zvyšuje spaľovanie tukov.

Čo teda štúdie o tomto oleji hovoria? Kokosový olej obsahuje až 92% nasýtených mastných kyselín a tým pádom je prirovnávaný k potravinám, akými sú maslo, palmový olej či iné tuky.

Spoločnosť American Heart Association (AHA) uverejnila v minulom roku správu o tukoch v potravinách, kde hovoria o tom, že zistili, že napriek tomu, že 72% Američanov hodnotí kokosový olej ako “zdravú potravinu”, jeho negatívne účinky prevyšujú tie pozitívne. Dospeli k záveru, že sú jednoznačne proti konzumácií a používaniu kokosového oleja.

Nutričná lekárka Catherine Saxelbyová uviedla, že kokos nemá v porovnaní s inými zdrojmi tukov žiadne pozitívne vlastnosti a benefity. “Neobsahuje žiadne vitamíny, minerály alebo žiadne užitočné fytochemikálie. Extra panenský olivový olej a slnečnicový olej je veľmi bohatý na vitamín E, ale kokosový olej nemá žiadne zjavné zdravotné výhody, ktoré môžeme vidieť.”

Zatiaľ čo niektoré populárne články na internete hovoria čitateľom, že kokosový olej významne nezvyšuje cholesterol lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), literatúra hovorí niečo iné. LDL je všeobecne známy ako “zlý” cholesterol, ktorý sa tvorí v stenách tepien a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a srdcového infarktu.

V správe AHA sa našlo sedem kontrolovaných štúdií, ktoré testovali hladiny cholesterolu a šesť z týchto štúdií zaznamenalo významné zvýšenie hladiny LDL cholesterolu po konzumácii kokosového oleja. Štúdie ukázali, že kokosový olej výrazne zvýšil hladiny LDL v porovnaní s olivovým olejom – ale nie toľko ako maslo.

Je teda kokosový olej vhodný na konzumáciu alebo by mal ostať len v kozmetickom priemysle? Zhromaždite si potrebné informácie a názor si utvorte sami!

Používate kokosový olej? Budeme veľmi radi, ak Vaše skúsenosti a názory zazdieľate!

ZDROJ: buzzfeed.com