Hoci milujeme a oceňujeme naše vlastné mamky, dnešný príspevok nie je o nich. Dnes budeme hovoriť o mamičkách našich mamičiek. Je to tak, dnes je to všetko o babičkách!

Moja babička prežila Veľkú hospodársku krízu, ako mnoho vašich babičiek. A zatiaľ čo táto skúsenosť ju naučila, aby zostala skromná, rozhodne neznížila svoje štandardy! Udržiavala dom čistý a uprataný, varila svojim deťom domáce recepty, aj keď na to všetko mala len veľmi obmedzený rozpočet. Bola donútená sa s tým vysporiadať rovnako ako všetky ženy, ktoré vyrastali počas tohto náročného času!

Kým moderné technológie a zdroje urobili mnoho upratovacích úkonov jednoduchšími, stále sa veľa môžeme naučiť od toho, ako babičky robili veci skôr.

Takže dnes budem zdieľať 18 skvelých tipov, ktoré vychádzajú priamo od mojej babičky. Tieto tipy umožňujú ľahké udržanie čistého a uprataného domu, na ktorý by mohla byť babička pyšná a ktoré vám ušetria peniaze a prostriedky!

1. Upratovanie podľa ročných období

Veľa našich babičiek plánovalo väčšie upratovanie spoločne s ročným obdobím. Je to dobrý spôsob, ako rozložiť náročné upratovanie po celý rok! Tu je základný plán, ktorým sa môžete inšpirovať.

  • Na jar vyčistite koberce a zbavte sa neporiadku.
  • V lete vyčistite exteriér svojho domu vrátane okien.
  • Na jeseň umyte vnútro okien a vymeňte filter komína a pripravte sa na chladnejšie počasie.
  • A v zime vyčistite svoje matrace (prípadne ich otočte) a vyperte oblečenie, ktoré už nenosíte.

2. Plachty bez veľkého žehlenia

Babička mala jednoduchý spôsob, ako mať hladké obliečky bez zbytočného žehlenia, a môžete to urobiť aj vy! Po vypraní prestieradla ho vyberte zo sušičky pred úplným vyschnutím a zložte ho správne do malého rozmeru. Vyžehlite iba hornú vrstvu skladaného prestieradla (ale nežehlite samotný záhyb). Vaše prestieradlá budú jemné a hladké behom niekoľkých sekúnd!

3. Uplatnenie starého oblečenia

Šetrnosť bola podstatou našich babičiek, ktoré nikdy nenechali vyhodiť dobrou látku. Použitie všetkých druhov látok je oveľa lepšie pre životné prostredie než použitie papierových uterákov. Takže namiesto toho, aby ste vyhodili svoje staré oblečenie, urobte si z neho čistiace handričky!

4. Čistenie škvŕn pomocou čaju

Ak ste sa niekedy pokúšali odstrániť škvrny z obrusu alebo z oblečenia, tu je tip, o ktorom ste možno nevedeli. Predtým mnoho žien používalo na odstránenie škvŕn čajové vrecúška. Pridajte 4 až 5 sáčkov to kanvice s horúcou vodou a nechajte ich vylúhovať po dobu 10 minút. Potom odložte čajové vrecúška von a dajte do kanvice či inej nádoby váš obrus so škvrnou. Potom obrus vysušte a opláchnite v studenej vode. Škvrna by mala byť preč!

5. Voskovanie nábytku pomocou vosku na topánky

Vosk na topánky vytvorí skvelý lesk pre váš drevený nábytok, ktorý bude vyzerať ako nový. Môžete tiež použiť leštič na topánky, aby ste zakryli škrabance na drevenom nábytku!

6. Vysušenie okien

Keď sušíte umyté okná, použite vertikálne ťahy na jednej strane okna a horizontálne ťahy na druhej strane. Ak tam nejaké pruhy zostanú, budete môcť s jedným pohľadom vedieť, či sú vo vnútri alebo mimo okna!

7. Odstránenie vosku z podlahy

Ak chcete odstrániť vosk od sviečky z drevených podláh alebo nábytku, pridržte pri vosku vrece s ľadom na niekoľko sekúnd. Potom bude ľahké vosk odstrániť.

8. Umývanie stien zospodu

Pri niektorých upratovacích prác je najdôležitejšie pracovať od zhora nadol, ale to nie je prípad, pokiaľ ide o umývanie vašich stien. Práca zo spodu a pohyb hore je najlepší spôsob, ako sa vyhnúť kvapkaniu vody, ktoré by mohlo zanechať vaše steny pruhované.

9. Rozpoľte umývací hubku

Naše babičky vždy vedeli, ako robiť veci jednoducho. Ak rozrežete novú kuchynskú špongiu na polovicu, získate ju dvakrát! Menšia huba sa vysuší oveľa rýchlejšie ako väčšia, a tak môže zabrániť množeniu baktérií.

10. Ochrana proti mastnotám na podlahe

Ak ste vyliali niečo mastné na drevenú podlahu, okamžite nalejte na zem studenú vodu. Studená voda zamedzí tuku preniknúť do dreva a nezanechá škvrny.

11. Vyleštite svoje striebro zubnou pastou

Ak vaše striebro stratilo svoj lesk, nerobte paniku! Stačí si vziať zubnú pastu. Naneste zubnú pastu priamo na striebro, opláchnite ho potom ho vysušte mäkkou handričkou. Nádhera!

12. Ľahké obliečky vankúšov

Babička poznala všetky najlepšie triky na výrobu obliečok, vrátane tohto triku na povliekanie vankúša. Otočte posteľnú bielizeň dovnútra a vložte ruky dovnútra. Potom uchopte rohy jedného konca vankúša a pritiahnite ho smerom k sebe, zatiaľ čo na neho vložíte vankúš. Nie je to ľahké?

13. Použitie vriec od múky

Môžete ušetriť pomerne trochu peňazí tým, že prejdete z papierových uterákov na vrecúška od múky. Sú skvelé ma sušenie riadu, pretože nezanechávajú na riade nitky. Vrecia od múky tiež vydržia pri opakovanom praní a zároveň schnú veľmi rýchlo. (Len sa uistite, že nepoužívate pri praní zmäkčovadlo tkanín, inak by ovplyvnilo ich savosť.)

14. Použitie vosku do vetracích otvorov

Použite trochu vosku do auta do vetracích otvorov v okolí vášho domu, aby ste zabránili tomu, aby na nich vznikol prach. Všetko, čo znižuje množstvo prachu, stojí za to urobiť.

15. Prirodzené osvieženie vzduchu

Využite 100% vanilkového extraktu, aby ste svoj dom skvele prevoňala bez použitia akýchkoľvek neprirodzených chemických látok. Pokvapkajte extraktom kúsky látky, ktoré môžete schovať do kvetináčov či nábytku.

16. Odstránenie zvyškov jedla pomocou pary

Existuje jednoduchý spôsob, ako odstrániť zaseknuté potraviny na tanieri, ktoré nevyžadujú hodiny odmočenia. Dajte na sporák vodu a priveďte ju k varu, potom dajte špinavý tanier či misku k horúcej vode. Za pár sekúnd para uvoľní prilepené veci a budete ich môcť ľahko oškrabať.

17. Prací deň

Majte “prací deň” raz za týždeň namiesto prania menšieho množstva bielizne každý deň. To vám veľmi zjednoduší život, pretože sa už nikdy nebudete musieť pýtať, či je bielizeň v práčke alebo  v sušičke.

18. Odstránenie škvŕn a zápachu z rúk

Manipulácia s niektorými potravinami môže zanechať na vašich rukách špinu alebo pach. Odstráňte škvrny a zápach tak, že si ruky umyjete v paradajkovej šťave alebo omáčke Pre rovnaký efekt môžete tiež na ruky použiť kuchynskú soľ.

Poznáte nejaké ďalšie užitočné tipy a triky od svojich babičiek, ktoré Vám každý deň uľahčujú život? Podeľte sa o ne s nami a s ostanými nižšie v komentároch.

ZDROJ: www.countryliving.com