Na trhu je nepreberné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré majú na naše zdravie podstatný vplyv. Je úplne jedno, či ho prijímame v potravinách, alebo v kapsulách z lekárne.

Zameriame sa na vitamín B12 a na to, čo môže spôsobiť jeho nedostatok – hlavne ženám.

Vitamín B12 nemusíme dlho predstavovať vegetariánom alebo vegánom, tí ho poznajú iste moc dobre. Nám ostatným ho predstavíme, pretože je pre naše telo veľmi dôležitý, lebo jeho nedostatok v našom tele môže spôsobovať veľa problémov. A ktoré to sú?

VLASY A NECHTY

Nedostatok vitamínu spôsobuje, že vaše vlasy sú tenké, lámu sa, sú suché a rozštiepené. Nechty sa začnú stenčovať a vypestovať si dlhé nechty je takmer nemožné.

ÚNAVA SVALOV

Ak máte v tele málo vitamínu B12, môže sa stať, že to naruší nervový systém a vy budete pociťovať celkové vyčerpanie, únavu svalov, apatiu, letargiu a lenivosť.

PROBLÉMY SO ZRAKOM

Vidíte rozmazane, cítite únavu očí, sú chvíľky, kedy prestávate vidieť? Tak to všetko môže spôsobovať práve nedostatok tohto vitamínu. V žiadnom prípade tieto symptómy nepodceňujte a navštívte svojho lekára.

ZMENY NÁLAD

Hlavne v ženskom tele spôsobuje nedostatok vitamínu B12 výkyvy nálad, úplne neopodstatnené stavy úzkosti, strachu, plachosti alebo nekontrolovateľného hnevu a hnevu. Tento stav prichádza bez varovania, jednoducho z ničoho nič a vy ho nedokážete nijako ovplyvniť.

MRAVENČENIE KONČATÍN A STRATA CHUTI

Nepríjemné mravčenie končatín, ako rúk, tak i nôh alebo dokonca opakujúce sa kŕče, má tiež na svedomí práve nedostatok vitamínu B12. Ak ešte k mravčenie pridáte zmenu chuťových vnemov, kedy nebudete schopní posúdiť chute, zmení sa vám farba vášho jazyka na tmavo červenú až krvavo červenú, tak je to úplne zrejmé. Potrebujete vitamín B12 a to veľmi rýchlo.

Kde sa nachádza VITAMÍN B12?
Zdrojom vitamínu B12 je pre človeka potrava živočíšneho pôvodu, hlavne pečeň, obličky, mäso, ryby, mlieko, mliečne výrobky a vajcia.

Vitamín B12 je potrebný pre správnu funkciu nervového systému a pomáha udržiavať správne psychické funkcie. Vitamín B12 je nevyhnutný na krvotvorbu a je dôležitý na získavanie energie zo stravy (energetický metabolizmus).

Účinky vitamínu B12:

  • potrebný na krvotvorbu
  • podporuje imunitný systém
  • prispieva k udržaniu zdravého nervového systému
  • pomáha udržiavať správne psychické funkcie
  • pomáha znižovať únavu a vyčerpanie
  • je potrebný k udržovaniu energie a celkovej vitality
Záver:

Ženy v období od 35-40 rokov by sa mali mať na pozore úplne najviac. Pretože práve v tomto období je podľa vedcov najčastejší úbytok tohto vitamínu v ženskom tele.

Pokiaľ sa vám článok páčil nezabudnite ho zdieľať 🙂

ZDROJ: practo.com