Dopamín, ktorý váš mozog prirodzene produkuje, spôsobuje, že sa cítite dobre. Príval dopamínu zažijete pri niečom príjemnom. Na druhej strane bez dostatku dopamínu sa budete cítiť unavene, v depresii a život vás nebude baviť…

Na internete sa nachádza množstvo článkov o dopamíne a o jeho vplyve na náladu, správanie, energiu a pozornosť. O čom sa bežne nehovorí, je spôsob, ako je dopamín ovplyvnený ľudským konaním. Hoci sa o tom diskutuje zriedka, práve to môže byť odpoveďou na otázku, prečo je hladina dopamínu nízka.

Tu je niekoľko bežných metód, ako si zvýšiť hladinu dopamínu, keď sa cítite na dne.

Zmena jedálnička

Jedzte jedlá obsahujúce tyrozín. Aby ste mohli vyrábať dopamín, vaše telo potrebuje tyrozín – po rôznych chemických reakciách v mozgu sa z neho stáva palivo pre vaše šťastie. Mandle, avokádo, banány, nízkotučné mliečne potraviny, mäso a hydinu, fazuľa, sezamové a tekvicové semienka a ďalšie potraviny vám môžu pomôcť vyrábať viac dopamínu. Fenylalanín je predchodca tyrozínu. Nájdete ho v sójových produktoch (tofu atď.), V rybách, mliečnych výrobkoch a v mäse. Mnoho mliečnych a mäsových produktov ale obsahuje príliš veľa kalórií, mali by ste teda dostatočne cvičiť a sledovať, či zbytočne nepriberáte.

Zvýšte svoj príjem antioxidantov.

Dopamín ľahko oxiduje a antioxidanty môžu znížiť škody, ktoré voľné radikály napáchali na mozgových bunkách, ktoré dopamín vyrábajú.

Mnoho druhov ovocia a zeleniny je bohatých na antioxidanty, napríklad:

Beta-karotény a karotenoidy: Zelená a oranžová zelenina a ovocie, špargľa, brokolica, repa
Vitamín C: papriky, pomaranče, jahody, karfiol, kel
Vitamín E: orechy a slnečnicové semená, zelená zelenina, brokolica, mrkvy

Zmeny životného štýlu

Pravidelne cvičte.

Cvičením zvyšujete množstvo vápnika v krvi a tým podporujete produkciu dopamínu vo vašom mozgu. Skúste každý deň aspoň 30-60 minút chodiť, plávať alebo behať a naštartujete tým produkciu dopamínu.
Tiež tým zvýšite produkciu endorfínov. Keď sa budete úprimne smiať, budete produkovať endorfíny, čo je podobné ako dopamín. S tým rozdielom, že endorfín blokuje pocity bolesti a môže byť teda skutočne nebezpečný.

Dostatočne spite.

Jedným z najlepších spôsobov, ako mať dostatok energie, je dobre sa vyspať. Dopamín býva spájaný s energickosťou, snažte sa teda spať aspoň 7-8 hodín denne.
Alebo … nespite vôbec. Pokiaľ chcete dosiahnuť zvýšenie dopamínu aj tak, že sa budete cítiť zle, jeho hladiny vysoko vzrastú, keď človek dlho nespí. Budete sa cítiť unavene, neschopne a podráždene, ale vaša hladina dopamínu bude vysoká.

Snažte sa dosiahnuť nového cieľa.

Dopamín je o potešení, je to bohémska chemikália v mozgu, to je jasné. Našťastie stačí len vytrénovať svoj mozog. Či už vám ide o to, dostať sa do kaviarne, alebo dokončiť svoj PhD titul, nový cieľ roztočí vaše centra potešenie na plné obrátky.
Nemusí ísť o nič veľkého. Začnite brať svoje každodenné aktivity ako ciele. Zvládli ste celé dopoludnie pracovať, bez toho aby ste kontrolovali Facebook? SKVELÉ! Zaslúžite si odmenu, dáte si dopamín? Dopamín pre všetkých!

Skúste nejaké suplementy.

Niektorí lekári odporúčajú brať vitamín B6 a L-fenylalanín, ktoré pomáhajú zvýšiť hladinu dopamínu v mozgu. Zoženiete ich v každej lekárni alebo drogérii. Tiež fenyletylamín, ktorý nájdeme v čokoláde, zvyšuje hladinu dopamínu. Táto látka tiež pomáha na chudnutie a má ďalšie terapeutické účinky. Môžete si ju objednať cez internet. Rozhodne sa pred tým ale poraďte so svojím lekárom.

Berte lieky, ktoré zvyšujú hladinu dopamínu. Záleží na vašich príznakoch, váš lekár vám môže predpísať lieky, ktoré dokážu hladinu dopamínu zvýšiť. Iste bude presne vedieť, aký vplyv na vás ktoré lieky budú mať a dokáže vás naviesť správnym smerom.

ADHD: Pokiaľ máte problémy so sústredením a ste hyperaktívne, váš lekár môže predpísať psychostimulanty ako napríklad Ritalin, ktoré stimulujú produkciu dopamínu.

Depresia: Nízke hladiny dopamínu bývajú spájané s depresiou. Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, či nepotrebujete antidepresíva. Urobte to ale až po tom, čo prírodné liečivá nepomôžu odstrániť vaše príznaky.

Parkinsonova choroba: Ľudia, ktorí touto chorobou trpia, často pociťujú nevedomé telesné pohyby. Týmto pacientom sa často predpisuje Ievodopa – liek, ktorý zvyšuje hladinu dopamínu.

Skúste aj drastickejšie metódy.

Ak potrebujete rýchlo zdvihnúť náladu, existuje alternatíva. Mali by ste ale vedieť, že existujú aj lepšie stratégie, pomocou ktorých si môžete hladinu dopamínu zdvihnúť. Tie sú ale len pre ľudí, ktorí sú v starostlivosti skúsených lekárov.
Niektoré terapie ako napríklad ECT (elektro-konvulzívne terapia, ktorá kedysi nebola uznávaná, ale dnes je opäť populárne) preukázateľne zvyšujú hladiny dopamínu.  Ak na vás lieky nefungujú, môžete skúsiť niečo podobné. Opýtajte sa na to svojho lekára.

Tipy

Ľudia s chorobami ako je schizofrénia produkujú príliš veľa dopamínu. Lekári tieto choroby lieči pomocou antipsychotík, ktoré obmedzujú produkciu dopamínu.
Buďte vždy opatrní s liekmi, ktoré ovplyvňujú vaše duševné zdravie, môžu byť návykové.

Varovanie

Mnoho opiátov, metamfetamínov a ilegálnych drog dokáže zvýšiť produkciu dopamínu. Tieto drogy ale majú veľké riziko vytvorenia závislosti a môžu narušiť prirodzenú tvorbu dopamínu vo vašom tele. Mohli by ste teda skončiť unavení, hladní, v depresii a dokonca mať samovražedné tendencie. Neberte si teda opiáty ani metamfetamínu. Narušujú vašu chemickú rovnováhu – je to, ako keby ste si vzali tabletu psychickej choroby. Nerobte to!

Pokiaľ sa vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať 🙂

ZDROJ: awarenessact.com