Potieranie boľavých kĺbov
2 lyžice jablčného octu zmiešajte s 1 lyžicou olivového oleja a zmiešajte s kokosovým olejom tak, aby ste získali konzistenciu pasty. Toto sa aplikuje na postihnutú oblasť, dôkladne naneste kruhovými pohybmi. Ak máte problémy s bolesťou krčnej chrbtice alebo inými bolestivými časťami tela, navlhčite teplý uterák vo vode s jablčným octom a aplikujte ako teplý obklad.

Nápoj, ktorý pomáha činnosti čriev, pomáha pri bolesti kĺbov a je výborný aj na chudnutie
Zmiešajte 1 až 3 čajové lyžičky jablčného octu s 8 dl vody. Čerešňová šťava je okrem vody tiež dobrou voľbou, pretože má priaznivý účinok na kĺby. Dajte si tento nápoj po 1 šálke 3 krát denne, najlepšie pred jedlom.

Olej s jablkovým octom
Môžete si vytvoriť masážny olej s jablčným octom. Jednoducho zmiešajte 1 lyžicu olivového alebo kokosového oleja s dvoma lyžicami jablčného octu. Vmasírujte túto zmes niekoľko minút do boľavých kĺbov. Opakujte masáž každý deň pre úľavu od bolesti.

Na pokojný spánok
Zriedený jablčný ocot s medom podporuje pokojný a neprerušovaný, sladký spánok.

Proti spoteným nohám
Jablčným octom možno zabojovať aj proti plesniam na nohách alebo poteniu chodidiel. Zmiešajte jablkový ocot s teplou vodou v pomere 1: 5, nalejte do lavora a močte si nohy – 10-15 minút.

Detoxikačný kúpeľ
Do kúpeľa pridajte 1 šálku jablčného octu s ⅓ až 1 šálkou soli do kúpeľa a 5-10 kvapiek éterických olejov. Vydržte v taktomto kúpeli aspoň 30 minút.

Na zdravé črevá (užívať maximálne mesiac)
Jablčný ocot obsahuje kyselinu octovú, tá je jeho základná látka, ona ho robí kyslým, vďaka nej má antiseptický účinok. Je to balzam na črevá. Možno ním liečiť všetky črevné problémy – od plynatosti cez hnačku, až po rôzne koliky. Podporuje aj trávenie (môže za to kyselina maleínová). Okrem nej ešte jablčný ocot obsahuje kyselinu citrónovú, minerálne látky (draslík, horčík, vápnik …), vitamín B, C a kyselinu listovú.

ZDROJ: tiscali