1. Insekticídy sú zlé pre vaše zdravie
Dobre, viem, čo si zrejme myslíte: svoje plodiny postrekujú pesticídmi poľnohospodári na celom svete, čo je teda na tom, keď postrekujú aj svoje polia s repkou?

Nuž, v prvom rade vám radím, aby ste sa držali čo najďalej od akýchkoľvek postrekovaných potravín. K tomu však teraz ale nesmerujem.

V skutočnosti hovorím to, že pozoruhodne dobrým pesticídom je aj samotný repkový olej. Je vlastne hlavnou ingredienciou mnohých „nechemických“ pesticídov.

2. Takmer všetok repkový olej sa vyrába z geneticky upravených plodín
Geneticky upravené potraviny sú dnes rovnako kontroverzné, ako vždy boli. Súčasná genetická modifikácia umožnila poľnohospodárom dosahovať podstatne vyššie úrody než kedykoľvek predtým.

Keď vezmeme do úvahy, že svetová populácia z roka na rok rastie, mnohí sú presvedčení, že modifikované plodiny nám pomôžu vyhnúť sa možnému nedostatku potravy v v budúcnosti. To je však opäť sporné.

Tak či onak, tým všetkým sa teraz zaoberať nebudem, no poviem toľko, že robím všetko, čo je v mojich silách, aby som sa vyhol konzumácii geneticky upravených potravín.

Pre mňa je to jeden z dôvodov na vyhýbanie sa repkovému oleju. Napokon, viac ako 90 % všetkého repkového oleja sa vyrába z geneticky vytvorených plodín.

Používal by som teda repkový olej vyrobený z tých 10 % plodín, ktoré modifikované neboli? Určite nie, to však vysvetlím trochu neskôr, keď sa prizrieme tretiemu dôvodu, prečo je najlepšie sa tomuto oleju vyhnúť.

Článok pokračuje na ďalšej strane.