Upratovanie kuchyne mnohí z nás vnímajú ako prácu skôr za trest. Kde sa v byte nachádza viac mastnoty, pripáleného riadu a ďalších spotrebičov, ktoré dostávajú každý deň poriadne zabrať.

Zhromaždili sme pre vás 10 geniálnych tipov, trikov a rád, ako udržať kuchyňu žiarivo čistú bez námahy a drhnutia.

Digestor
Zanesený filter z digestora vyčistíte za 15 minút. Stačí, keď ho jednoducho namočíte do roztoku soli, vody a kyseliny citrónovej – v 1 litri vody rozpustíme 4 lyžice soli a 3 lyžičky kyseliny.

Ak je mastnota až príliš odolná, preložte nádobu s tekutinou a časťou digestora na sporák a nechajte chvíľu variť. Špina pôjde dole jedna radosť.

Pripálený hrniec
S tým vám perfektne pomôže obyčajné živočíšne uhlie. Pár tabliet rozdrvte na prášok a ten nasypte do hrnca a necháme pôsobiť 15-20 minút. Potom prilejeme studenú vodu a ešte 30 minút necháme pôsobiť. Následne hrniec už len umyte ako ostatný riad. Uvidíte sami, ako jednoducho sa bude špina odlepovať od povrchu.

Varešky a drevený riad
Do lavóra alebo umývadla nalejte vodu, pridajte ocot a nechajte to v tomto kúpeli namočené 2-3 hodiny. Drevený riad bude ako nový. Túto procedúru je pre životnosť dreveného riadu dobré opakovať raz za mesiac.

Koniec zápachu v chladničke
Stačí, keď chladničku vytriete zmesou vody a octom – zmiešané v pomere 1: 1. Vytrieme, necháme vyvetrať a môžeme opäť dovnútra uložiť všetky potraviny, po zápachu nebude ani stopy.

Ak ste v chladničke zabudli pokazené jedlo a zápach je skutočne veľký, namiesto octu použite amoniak. Nezabudnite však chladničku potom nechať vyvetrať aspoň 12 hodín.

Článok pokračuje na ďalšej strane.