Ak niekto z vás prežil detstvo v socializme, celkom iste si pamätá, aká to bola doba. Tým z vás, kto ste neskôr narodení, vyrastanie v komunistickom Československu popíšeme. Na detstvo spomíname všetci radi, nech už sme ho prežili medzi panelákmi alebo inde a inokedy. Byť dieťaťom pred rokom 1989 každopádne znamenalo veľa lietania po vonku.

Nepohoda už v pôrodnici
Vitaj na svete a šupuj preč od mamičky. Áno, presne takto to bolo. Akonáhle ste sa narodili, boli ste od svojej matky v pôrodnici separovaný. Stretli ste sa s ňou až pri kojení, čo napokon tiež netrvalo večne. Plienky, ktoré vám dávali, väčšinou pekne hrýzli a zle vsiakali vlhkosť, takže nebol to žiadny med lízať.

Chvíľku sa rozhliadni a padaj do jaslí!
Ak bola vaša rodina závislá na druhom príjme, alebo vás nestrážila babička, doma s mamičkou ste sa veľmi neohriali – najútlejšie detstvo ste prežili s tetami v jasliach. Do tých vás rodičia väčšinou vliekli násilím, a navyše ste boli tak malí, že ste sa ani neboli schopní hrať s ostatnými.

Z jaslí rovno do škôlky
V materskej škole ste sa začali stretávať s politickou výchovou – učili ste sa oslavné básne a piesne, pani učiteľka vás učila, že nie je Ježiško, ale Dedo Mráz . A nosili ste rovnaké, jednofarebné pančušky alebo tepláčky. Ale zase ste sa mohli hrať s Mončičákom, Igráčkom alebo magnetickou tabuľkou.

Článok pokračuje na ďalšej strane.