Úplne prvou žehličkou bol ťažký plochý kameň. Obrazy Aztékov zobrazujú proces takého žehlenia veľmi podrobne: oblečenie vystreli na rovnom povrchu, zvrchu zaťažili kameňom a pod týmto lisom nejaký čas nechali …

V Rusku sa prvá písomná zmienka o žehličke datuje do roku 1635. Táto prababička žehličiek bola celá liatinová. Ak ste ju chceli použiť museli ste ju najskôr poriadne rozohriať na ohni. Aj preto sa používali hneď dve zariadenia: kým sa jedno používalo to druhé sa nahrievalo.

V XVIII storočí sa objavili žehličky, ktoré mali zvrchu pokrievku na vkladanie uhlia a po bokoch otvory, do ktorých zasa bolo potrebné fúkať, aby sa rozžeravené uhlíky rozhoreli. Za zrodenie elektrickej žehličky môžeme považovať 6. jún 1882. Práve v tento deň si Američan Henry Sealy dal patentovať elektrickú žehličku, ktorú vynašiel. Avšak tento 6 kilogramový vynález sa stal populárnym až keď Earl Richardson vyvinul jeho ľahšiu verziu.

Od tých čias sa žehličky stali oveľa zložitejšími, ale ich hlavný účel – vyhladzovanie záhybov na oblečení – sa prakticky nezmenil. My sa preto v tomto článku pokúsime tomu obyčajnému domácemu spotrebičmi nájsť nové a neobyčajné oblasti použitia.

Článok pokračuje na ďalšej strane.