Psychológia je veda, o ktorej mnohí dodnes pochybujú, ale jej výsledky sú až prekvapivo presné a pravdivé. Či chceme alebo nie, spôsoby, akými vykonávame určite úkony, ako hovoríme, ako sa správame, o nás veľa vypovedajú.

Tí, ktorí sú citlivejší, to z nás všetko vycíti. Niekedy preto nie je na škodu vedieť, ako na druhých ľudí pôsobíme a možno aj ovplyvňujeme. My sami si totiž len zriedkakedy uvedomujeme, ako môže naše správanie ovplyvňovať pocity nášho okolia voči nám samým. Ktovie, možno sa nám s podobným druhom sebauvedomenia zlepšia aj medziľudské vzťahy.

Telo povie aj to, čo nechcete
Hovorí sa, že oči sú odrazom našej duše. Potom je ale rovnako odrazom nášho tela, podvedome aj vedome naše telo. Reč tela niekedy druhým dokáže napovedať oveľa viac než si myslíme. Sledovanie pohybov, správanie a temperamentu v tele je doslova otvorenou knihou pre ľudí, ktorí sa našim správaním hodlajú zaoberať. A verte, že nahlas vám to síce nikto nepovie, ale tichých pozorovateľov je na okolí viac než dosť. No a napríklad to, ako a s akou silou si s druhými podávame ruky, vyjadruje váš presný postoj.

Otestujte sa
Experiment o sile vašich rukách urobte sami na sebe. Bude objektívny i napriek tomu, že ho robíte vedome. Vlastne, tento pokus bude ešte o to objektívnejší! Spojte ruky a zjednoťte prsty, ako by ste sa išli modliť. Všimnite si, ktorý palec prekrýva ktorý Ľavý alebo pravý?

Článok pokračuje na ďalšej strane.