Každý, ktorý využíva výhody kontaktných šošoviek, si minimálne raz kládol otázku, čo ak mi kontaktná šošovka ostane v oku? Držte sa! Tejto žene sa to naozaj stalo!

42 ročná žena z Veľkej Británie už má s touto nepríjemnou situáciou vlastnú skúsenosť! Po 28 rokoch jej lekári z oka vybrali kontaktnú šošovku, ktorá sa v jej oku nachádzala po celý ten čas a sama to ani nespozorovala!

Britka prišla k svojmu očnému lekárovi s tým, že ju trápi opuch v hornom ľavom viečku, ktorý je sprevádzaný aj s miernym spadnutím viečka. Opuch veľký ako hrášok bol veľmi bolestivý na dotyk a lekár sa nestačil čudovať.

RTG snímok ukazoval akúsi cystu, ktorá však počas operácie bola veľkým prekvapením. Po tom ako cystu vybrali, v oku našli aj popraskanú kontaktnú šošovku. Šošovka bola starším typom šošovky z oveľa tvrdšieho materiálu. Na rozdiel od mäkkých kontaktných šošoviek, ktoré sa v súčasnosti väčšinou používajú, sú šošovky RGP starší typ, ktorý sa prvýkrát používal v šesťdesiatych rokoch. Sú ťažšie ako moderné šošovky, čo znamená, že môžu byť najprv nepríjemné. Okrem toho môžu samovoľne vypadnúť z oka.

Lekári teda zistili, že šošovka bola v ženskom oku po dlhých 28 rokoch. Naposledy, keď pacientka nosila tento typ šošovky, mala 14 rokov. Po tom, menšom úraze oka počas športu si všetci mysleli, že šošovka jednoducho vypadla z oka von, no nikoho by ani len nenapadlo, že ostala v oku.

“Môžeme usudzovať, že RGP šošovka migrovala do ľavého horného očného viečka pacienta v čase traumy a bola in situ počas posledných 28 rokov,” napísal Dr. Sirjhun Patel z oddelenia oftalmológie na Univerzite of Dundee v Dundee, vo Veľkej Británii.

Ak sa Vám článok páčil, nezabudnite ho zdieľať!

ZDROJ:buzzfeednews.com