Ako zástupca aristokratickej rodiny bola Diana Spencer dokonalá, keď bola princezná. Podarilo sa jej rýchlo zatieniť ďalších členov kráľovskej rodiny jej činmi a správaním. Vďaka nej sa obraz princeznej prestal vnímať ako niečo nadriadeného a nadprirodzeného. Ukázala ľuďom, že nie je hviezda z inej galaxie, ale obyčajná osoba ako ostatní.

Dnes by sme sa preto s Vami radi podelili o to, ako Lady Di zmenila kráľovský protokol od základov a ako ovplyvnila britskú kráľovskú rodinu a jej budúce generácie na ďalšie desaťročia.

1. Vybrala si zásnubný prsteň sama.

Zásnubné prstene pre kráľovské páry sú spravidla objednávané od známych klenotníkov a rodinné pamiatky sú často používané ako hlavné kamene. Napríklad zásnubný prsteň Alžbety II. bol vyrobený z najčistejšieho diamantu, ktorý bol prevzatý od princeznej Alice. Alice bola matkou budúceho manžela Alžbety – princa Philipa.

Princezná Diana sa tejto tradícii vyhla a vybrala si prsteň, ktorý sa jej páčil z katalógu. Ovšem samozrejme to neznamenalo, že by bol menej krajší ako iné kráľovské šperky, ale ako to poznamenala Diana, nebol to ani ten najdrahší prsteň. Jej klenoty boli následne odovzdané ďalšej generácií a teraz jej prsteň nosí ako zásnubný prsteň Catherine, vojvodkyňa z Cambridge, manželka princa Williama.

2. Stala sa prvou ženou v kráľovskej rodine, ktorá porodila deti mimo palác.

Ženskí príslušníci britskej kráľovskej rodiny rodili svoje deti doma, kde boli usporiadané všetky potrebné zariadenia pre pôrod. Alžbeta II. urobila to isté, ale princezná Diana dala prednosť pôrode oboch svojich detí v nemocnici, čím porušila rodinnú tradíciu. Vojvodkyňa z Cambridge sa rozhodla nasledovať príklad svojej svokry a porodila všetky tri svoje deti v rovnakej nemocnici, kde princezná Diana porodila svojich synov. Mimochodom, Catherine opustila nemocnicu dvakrát oblečená v šatách, ktoré sa veľmi podobali Dianiným šatám, ktoré mala, keď odchádzala z nemocnice so svojimi potomkami.

3. Diana mala svoj vlastný názor na to, ako vychovávať svoje deti.

V skorších dobách nebolo v kráľovských rodinách prijateľné tráviť príliš času s deťmi, nehovoriac o neustálych odchodoch do zahraničia. Napríklad, keď mal princ Charlesovi 2 roky, zostal so svojimi starými rodičmi, zatiaľ čo jeho rodičia kráľovná Alžbeta II. a princ Philip odišli na Maltu. Kráľovná cestovala po celom svete veľa a zriedka vzala svoje deti so sebou. Okrem toho bolo tiež neprijateľné vyjadrovanie rodičovských pocitov voči svojim deťom na verejnosti.

Princezná Diana sa od týchto formalít odklonila a pozdvihla svoje deti iným spôsobom. Bola proti dlhým separáciám, a preto William a Harry cestovali spoločne s rodičmi, keď vykonávali svoje povinnosti v iných krajinách. Keď hovorila so svojimi deťmi, lady Di zvyčajne sedela, aby videla do ich očí. Nemala strach vyjadrovať svoje láskyplné, materské pocity na verejnosti a neustále svojich synov objímala aj napriek skutočnosti, že to bolo považované za nevhodné v kráľovskej rodine.

Ďalšia osobitná vec – skôr, sa dediči trónu vzdelávali doma namiesto klasickej školskej dochádzky. Napríklad princ Charles bol vyučený školiteľom škôlky vo veku od 5 do 8 rokov, ale princezná Diana sa rozhodla usporiadať veci inak. William a Harry sa stali prvými dedičovi trónu, ktorí chodili do materskej školy.

Princezná Diana sa snažila, aby jej synovia zažili čo najnormálnejšie detstva – jazdila s nimi na kolotoči, dovolila im nosiť džínsy a tričká a dokonca aj používať verejnú dopravu. Keď synovia vyrástli, vzala ich do rôznych útulkov a nemocníc, aby videli, aký je život mimo palác. A jej deti jej lásku naplno vracali. Hovorí sa, že vzťah, ktorý mala so svojimi synmi, bol oveľa silnejší ako vzťah, ktorý mala Diana s ich otcom, princom Charlesom.

Všetky tieto návyky, ktoré urobila pri výchove svojich detí, boli prijaté princom Williamom a napriek tomu, že bol zaneprázdnený a podnikol mnoho výletov, pravidelne trávi s deťmi veľa času.

William a Catherine cestujú často so svojimi deťmi, ktoré navštevujú materskú školu, a William ich tam často odvádza sám.

Mimochodom, predtým komunikácie kráľovských vnúčat a ich nekráľovských prarodičov nebolo tak prijateľné, ale William zmenil túto tradíciu a naplno schvaľuje komunikáciu medzi jeho deťmi a rodičmi Catherin.

4. Diana bola veľmi otvorená voči “obyčajným” ľuďom.

Meno princeznej Diany je priamo spojené s charitou. Nebola jediná, kto navštívil nemocnice a vykonával humanitárnu prácu, ale bola to jediná osoba, ktorá to urobila s extrémnou úprimnosťou a otvorenosťou. Preto ju verejnosť nazývala “Ľudová princezná”.

Objala by aj ľudí infikovaných HIV, keby sa stále nevyskytovali obavy o bezpečnosť tohto podujatia, navštívila chorých ľudí v kolónii malomocenstva, bojovala proti zákazu protipechotných mín a pomohla bezdomovcom a starším ľuďom.

Diana rýchlo predháňala v popularite princa Charlesa, ľudia ju zbožňovali a stala sa symbolom a ikonou svojej generácie. Mala skutočný dar a to súcit: žiadna ďalšia osoba z kráľovskej rodiny už nikdy nebola tak blízko “obyčajným” ľuďom.

Na chvíľku sa vrátime k téme objímanie – podľa protokolu je zakázané sa dotýkať členov kráľovskej rodiny, ale princezná Diana často porušila toto pravidlo a objímala deti a chorých ľudí. Princ William a princ Charles nasledujú príklad svojej matky – venujú veľa svojho času charite a často objímajú deti a pacientov v nemocniciach.

5. Nebála sa odhaliť svoje pocity.

Princezná Diana bola hlavná ikonou tlače. Paparazzi sledovali každý jej krok a každé jej gesto. Aj napriek tejto skutočnosti bola lady Di voči novinárom vždy úprimná – niekedy dokonca príliš.

V roku 1995 tajne predniesla rozhovor, kde priznala, že má určité problémy vo vzťahu s manželom. Čoskoro sa rozviedli. Bohužiaľ ich manželstvo nebolo nikdy nazývané šťastným. Princezná Diana nebola hanblivá, keď hovorila o svojich problémoch a zdieľala svoju radosť a emócie, čo bolo v tom čase úplne nezvyčajné pre členov kráľovskej rodiny. Jej otvorenosť a úprimnosť boli pravdepodobne dôvodom, prečo ju prostí ľudia tak milovali.

Našťastie rodiny synov princeznej Diany sú oveľa šťastnejší. Kniežatá sa snažia byť rovnako priami ako ich matka, rovnako ako sa snažia hovoriť otvorene o udalostiach, ktoré sa v ich životoch odohrávajú s potešením.

William a Kate publikujú fotografie svojich detí na oficiálnom účte Instagram a radi dávajú rozhovory. Meghan Markle, ktorá bola nevestou, bola tiež prvou dámou, ktorá zdieľala detaily o jej a Harryho milostnom príbehu s médiami skôr, než ho Kensingtonský palác vôbec potvrdil. Pravdepodobne tomu nemohlo byť ani inak v dobe digitálnych technológií, ale nikdy nevieme, či by táto otvorenosť bola prijatá, keby princezná Diana nevytvorila cestu.

6. Diana experimentovala so svojím vzhľadom.

Cez prísny dress code, ktorý Diana dodržiavala pri oficiálnych udalostiach, princezná dokázala vždy vyzerať elegantne, trendovo a jednoducho krásne.

Tiež sa však nebála experimentovať – ​​napríklad si raz zobrala náhrdelník ako diadém. Lady Di sa stala prvou ženou v kráľovskej rodine, ktorá nosila nohavice na oficiálnej udalosti (jej príklad nasleduje v dnešnej dobe Meghan Markle, ktorá miluje pantsuits).

Diana milovala čiernu farbu a často si vyberala oblečenie v tejto farbe napriek skutočnosti, že kráľovská rodina nosia čiernu iba na pohreboch a smútku. Takže princezná Diana priniesla do paláca naozaj revolučný módu, ktorá z nej vytvorila štýlovú módnu ikonu.

Mimochodom, Meghan sa neobmedzuje iba na nohavice. Zdá sa, že požiadavky na jej šatník nie sú tak prísne ako na šatník Catherin, ktorá je matkou dedičov trónu. Napríklad nedávno sa Meghan objavila na oficiálnej udalosti, kde nosila šaty s otvorenými ramenami, zatiaľ čo protokol nariaďuje skrývanie ramien za rukávy.

Ako tieto kroky nakoniec ovplyvnili monarchiu?

Princezná Diana ovplyvnila monarchiu a ani si to vtedy neuvedomovala. Povedala:

“Sledujem svoje srdce, nie hlavu. Často to však spôsobuje problémy. Ale mal by byť niekto, kto bude bližšie k ľuďom, milovať ich a ukáže im túto lásku. “

Kráľovská rodina sa stala otvorenejšia. Pred 20 rokmi bolo ťažké si predstaviť, že kráľovná skočí z vrtuľníka spoločne s Jamesom Bondom na slávnostné zahájenie olympijských hier v Londýne. Oslavy sa už nekonajú v uzavretých ceremoniálnych sálach, kam by sa niekto mohol dostať iba na pozvanie. Namiesto toho sa konajú pred palácom, kde sú vítaní všetci londýnski obyvatelia.

Prelomenie kráľovského protokolu Dianou sa stalo východiskovým bodom novej éry, ktorá sa musela zmeniť, stať sa jednoduchšou a viac prispôsobivou. Princezná ukázala celému svetu, že členovia kráľovskej rodiny nie sú konzervatívni snobi, ale rovnakí ľudia s vlastnou radosťou a smútkom.

Ktoré pravidlá, ktoré princezná Diana porušila, považujete za príliš smelé? Prečo? Podeľte sa o svoje názory a myšlienky s nami a s ostatnými nižšie v komentároch.

ZDROJ: brightside.me